ГРЧКА   ЦРКВА   СВЕТЕ   БОГОРОДИЦЕ

Током XIX века изродила се распра и у Лесковцу и у овом крају између грчке и српске струје око подизања грчке цркве Св. Богородице у Чукљенику, где су иначе боравили грчки калуђери. Будући да је епископ Калиник Грк, успело се да се та црква и сазида непосредно поред цркве, или манастира Св. Николаја. Ту нову црк-ву је лично осветио владика Калиник који је наредио да се убудуће има служити само у тој цркви. Та одлука је у народу изазвала револт па када је то букнуло у протест, Калиник је, веле, наредио да се манастир светоникољски сруши. А народ прича: дању се служи служба у новој цркви, а ноћу у старој служе и певају анђели.

Одлуку о рушењу старог манастира није смео нико да спроведе. Зато је из Лесковца дошао грчки свештеник и кад се на цркву попео, народ каже, да му се страшна змијурина обавила око струка ,и док су га превезли до Лесковца, он је умро. Исто тако, по предању, а то бележи и Михаило Ристић, у цркви св. Богородице служене су само две литургије и одмах се црква срушила. Зашто, који су били узроци? Прича се да је некакав мајстор Игњат гледао како се црква зида од округлог речног белутка и одмах прогнозирао рушење цркве. Вероватно је и то могло да буде разлог, а усто може да иде и помисао да је црква срушена од стране незадовољних људи, којима се није свидело да оставе своју веома стару богомољу.

Како је дошло до рушења Св. Богородице, грчке цркве, у народу постоји оваква верзија:

Код цркве је становао поп Михаило, али је ту живео неки стари црквењак. Једне ноћи, у сну, јави се попу старији човек с белом брадом и рекао му: Михаило, иди с црквењака у голему, грчку цркву, извучите двери, иконе и друго, црква ће се сруши". Поп Михаило се дигне, обуче, пође ка црквењаку, али како је он спавао, није хтео да га буди, а помисли да му се то нешто у сну учинило па се врати и легне да спава. Но опет му у сну дође стари човек, понови. поруку исту и казао да пожури и спречи пропаст многих црквених реквизита. Поп се успава, но и трећи пут се појави свети човек са упозорењем да ће нова, грчка црква пасти. Он се обуче и дође црквењаку који се беше већ обукао а коме беше такође светац предсказао пад цркве. Они онда отиду, изнесу што је могло да се изнесе а потом се уз тресак црква срушила. То је било на дан Тодорице Св. Тодора.

Данас постоји црква Св. Богородице, грчка црква, коју је реконструисао свештеник Сава Аврамовић, као парох стројковачки. Она је дугачка шест метара, а широка 3,50, висока је 3 метра.

(Драгутин М. Ђорђевић:Белешке за летопис цркве чукљеничке)

 

   

(c) 2004 by NM