Na listi nemačke TV ZDF među 300 ličnosti  i  jedan naš čovek 

Srbin kandidat za najboljeg Nemca

 

BERLIN. - Srbin Gojko Mitić, glumac koji je plenio istočne Nemce igrajući kauboje Amerikance, ima podjednake šanse kao ostalih 300 ličnosti sa spiska kandidata za „Najboljeg Nemca svih vremena"
koji je objavila nemačka televizija ZDF i za koju je počelo glasanje,objavio je jučerašnji „Gardijan"

Gojku Mitiću je za kandidaturu bio dovoljan samo pasoš Nemačke,odnosno nemačko državljanstvo koje je dobio još dok je Nemačku delio Berlinski zid. Mitića rođenog u Srbiji,u Strojkovcu kod Leskovca, znaju mnoge generacije Nemaca.Popularnost je stekao u nekadašnjoj NDR - Istočnoj Nemačkoj, a osvojio je i tadašnje Zapadne Nemce ulogama u, maltene, bezbroj kaubojskih filmova u kojima je igrao - Amerikance, odnosno kauboje.

„Mitić je ravnopravan (sa ostalim kandidatima) zatošto je stvorio karijeru u Nemačkoj i već bio istočnonemački državljanin u vreme kada je pao Berlinski zid. To je bio drugi po značaju kriterijum koga smo se držali sastavljajući listu" izjavio je Tomas Hargerdorn sa ZDF, portparol te šou-emisije. Tako se jedan Srbin, koji je postao Nemac pošto je igrao Amerikance,našao u društvu sa, na primer, Bahom i Betovenom, Geteom, Hegelom, Kantom, Ajnštajnom...  

„Gardijan" objašnjava da je nemačka ZDF kopirala ideju od britanske BBC koja je prošle jeseni imala seriju „Veliki Britanci" iz koje je kao pobednik izašao Vinston Čerčil.                                                                                                              (Tanjug) 

Ekspres, 8.avgust 2003

 

 

        

 

 

 

(c) 2004 by NM